Den allra bästa fettförbränningsträningen

Den allra bästa fettförbränningsträningen

Publisert: 01.12.2014 KL. 01:41
Av: Pernilla Allt Norlin

Den senaste forskningen berättar vilken som är den bästa träningen för att förbränna fett!

Michail Tonkonogi är professor i medicinsk vetenskap och är en av landets främsta experter och forskare inom området fysisk träning och hälsa. Han är rådgivare åt flera idrottsförbund, elitidrottare och tränare.

Michail är författare bakom många böcker och publikationer. Tack vare hans expertis och hans förmåga att på ett enkelt och lättförståeligt sätt förmedla kunskap kring träning och hälsa är Michail en uppskattad föreläsare och en återkommande gäst i TV- och radioprogram. Under en helg i november fick vi på Fitnessfestivalen ta del av hans senaste uppmaning till oss alla!

Fysisk träning som vapen mot fetma!

Enligt en studie (Lancet 2013) så är 58% av svenska män och 46% av svenska kvinnor överviktiga eller feta. Aldrig någonsin har en så stor andel av den vuxna befolkningen varit överviktiga.

För att få en varaktig, hållbar och hälsosam viktnedgång räcker det inte bara med att röra på sig eller träna i största allmänhet. Idag finns stora mängder vetenskapliga data som tyder på att effektiv och varaktig viktnedgång förutsätter en optimerad fysisk aktivitet som är särskilt designad just för detta syfte. De senaste forskningsrönen visar tydligt att olika träningsformer är olika effektiva när det gäller att behandla och förebygga övervikt och fetma.

Michail menar att vi har glömt bort vårt egentliga behov av att veta varför vi tränar. Vill man reducera fettmängden maximalt under den aktivitet man väljer för stunden eller vill man höja kroppens totala grundämnesomsättning under hela dygnet?

Vi har för många gånger stirrat oss blinda på att maximalt förbränna fett under själva passet, men varför inte kombinera det med att förbränna mer dygnets alla timmar också?

Kort och gott menar han att vi måste lära cellens kraftstationer, mitokondrierna, att välja fett som energikälla och detta sker genom (en sk. PFC1alfa) en genetisk markör som signalerar bildning av mitokondrier.

Genom att studera detta har han kommit fram till följande olika möjliga träningsformer som gynnar fettförbränning.

Genom att bedriva korta och hårdintensiva intervaller på 60 sekunders arbete och 120 sekunders vila under en kort tid så lär vi kroppen att förbränna fett maximalt.

Genom att ligga på en lågintensiv aktivitet på ca 65% av VO2max under 45 minuter så förbränner du mest under själva passet.

Att träna dubbla pass vartannan dag (kondition på förmiddagen och styrka på eftermiddagen) är bättre för att gå ner i vikt och reducerad fettmassa pga att du då inte hinner fylla på dina kolhydratsdepåer. Det innebär att du får en bättre effekt av din fettförbränning om du inte äter kolhydrater direkt efter ditt pass.


I sin senaste bok "Träna bort övervikten med FATREX" beskriver han på ett pedagogiskt, lättillgängligt och praktikorienterat sätt hur man kan utforma effektiva träningsprogram för viktminskning utifrån de senaste forskningsrönen. Boken ger exempel på optimerade träningsprogram och beskriver hur man kan anpassa dessa för sina individuella förutsättningar och behov.

Konceptet FATREX (Fat Reducing Excercise) består av fyra olika komponenter: styrketräning, fettförbränningsträning, träning av förmågan att bränna fett, samt en proteinrik lågkaloridiet. Dessa komponenter är tillsammans nödvändiga och tillräckliga för att lösa uppgiften – att uppnå en varaktig fettreducering och viktnedgång.
 
Nyckelordet i detta sammanhang är just ”tillsammans” – var för sig är komponenterna inte alls lika effektiva. Bokens praktiska inriktning gör den till ett användbart hjälpmedel för sjukgymnaster, personliga tränare, gympersonal, läkare och alla som vill uppnå en hälsosam och varaktig viktminskning eller förebygga uppkomsten av övervikt.
 
Sist men inte minst reflekterade Michail över mängden skattepengar som går åt till att betala för våra livsstilsrelaterade sjukdomar som bla. beror på övervikt och inaktivitet.
Varför arbetar inte vi som är specialister inom träning och hälsa mer politisk för att påverka hur man använder skattepengarna? Varför kan inte tränings- och hälsobranschen få ta del av skattepengarna för att arbeta förebyggande, samt både kort- och långsiktigt för att vår hälsa ska påverkas i positiv riktning?
Varför kan vi inte använda pengarna till att skapa ett beteende, tankesätt och handlingssätt inom sunt levnadssätt redan från barn- och ungdomsår som de sedan tar med sig upp i vuxen ålder?
Ja, varför gör vi inte det?

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se