Träning och diabetes
Av: pteducation
De flesta känner någon som har diabetes och det blir allt vanligare med diabetes typ 2. Det finns olika typer av diabetes-sjukdomar men de känns igen på det att de alla påverkar blodsockret så att det blir för högt.
Vi vet idag att både diet och träning får betydelse för hur en diabetessjuk mår och klarar av sin sjukdom. Dessutom finns det studier som visar att korrekt kost samt träning kan minska risken för att utveckla diabetes.
Här ska vi se lite närmre på vad diabetes är och hur träning kan vara viktig när målet är att undvika att få sjukdomen såväl som att leva ett friskare liv med den.
Vad är diabetes?
Diabetes, Diabetes Mellitus, är en grupp av sjukdomar som kan ha olika orsaker. Med diabetes menas dock som regel att personen lider av blodsocker som är för högt. I Sverige har över en halv miljoner personer fått diagnosen diabetes. De allra flesta av dessa har typ 2-diabetes.
Det finns också en stor grupp människor i Sverige som har diabetes utan att veta om detta. Man räknar med att det kan vara över 150 000 som lever med sjukdomen utan att ha fått den bekräftad.
Typ1 och typ 2 diabetes
Det talas huvudsakligen om två typer av diabetes, typ 1 och typ 2 diabetes.
Diabetes typ 1
Med den här typen av diabetes kommer kroppen att sluta producera insulin. Då måste insulinet fås i injektioner. Du som får den här typen av diabetes kommer att bli beroende av att göra injektioner av insulin dagligen.
Vid diabetes av denna typ så kommer det egna immunsystemet att förstöra cellerna i bukspottskörteln som ska producera insulin. Om det här får pågå på lång sikt så kan det leda till att det inte blir någon insulinproduktion i kroppen överhuvudtaget.
Diabetes typ 2
Med diabetes av typ 2 så bildas insulin i kroppen men det kan vara så att det inte blir tillräckligt mycket insulin. Man tror att detta beror på att det i kroppen finns ett så kallat insulinmotstånd. Dessutom kan diabetes typ 2 uppstå då kroppens celler förlorar sin insulinkänslighet.
De två huvudtyperna av diabetes skiljer sig alltså från varandra främst vad gäller produktionen av insulin men också på andra sätt. Man behandlar diabetes 1 och 2 på olika sätt och de uppstår av olika skäl.
Varför får du diabetes?
Anledningarna till att sjukdomen diabetes utvecklas är som sagt lite olika. Varför diabetes 1 utvecklas är inte helt känt. Man tror att det kan vara så att ärftlighet i kombination med miljö leder till tillståndet. Viktigt att veta är att både barn och vuxna kan drabbas av diabetes typ 1.
Ärftlighet spelar också roll vad gäller utveckling av diabetes typ 2. Men här finns det några andra faktorer som är bra att känna till som:
- Övervikt
- Stress
- Inaktiv livsstil
- Hög ålder
Då vi vet att träning kan fungera väl både mot övervikt och mot stress så är det inte så konstigt att just träning ordineras i förebyggande syfte mot typ 2 diabetes.
Har du drabbats av diabetes?
Om du oroar dig för att du kan ha drabbats av diabetes är det förstås viktigt att du uppsöker en läkare för att röna ut om så är fallet.
Symtom på diabetes:
- Du är väldigt törstig
- Du måste kissa ofta och kissar då mycket
- Du går ner i vikt
- Du är trött
- Du börjar se lite suddigt
- Du upplever klåda i underlivet
- Du får ofta urinvägsinfektioner
Det kan ta lite längre tid att utveckla diabetes 2 än vad det tar att utveckla typ 1 diabetes. Dessutom är symtomen för typ 2 diabetes inte lika tydliga som de som länkas till diabetes typ 1.
Varför är träning så viktigt vid diabetes?
Diabetes träning är viktigt och det är inte så konstigt. Vi behöver ju alla röra på oss för att må bra fast du som lider av diabetes behöver träningen extra mycket. Om vi beaktar att du med träning får ett jämnare blodsocker, bättre blodtrycksvärde såväl som bättre värden för blodfetter så är det inte så svårt att förstå att det finns ett sambandet mellan diabetes och träning.
Den som tränar regelbundet mår bättre rent allmänt. I och med att träningen kan vara ett sätt att hålla vikten på så är det särskilt träning diabetes typ 2 kräver som diskuteras. Men träning diabetes typ 1 blir lättare att leva med är också viktig.
Diabetes typ 2 träning kan leda till att du kan minska på ditt intag av tabletter eller insulin. Dessutom kan du uppleva bättre livskvalitet. Så är det även med diabetes typ 1 träning.
Hur påverkar träning diabetes?
Träning påverkar dig som lider av diabetes på många olika sätt. För dig som är diabetiker är det viktigt att känna till hur träning kan påverka din kropp. Vi listar 8 saker som träning påverkar.
Dina muskler
- Dina muskler blir mer insulinkänsliga.
- Rörelse minskar socker i blodet och tar det till musklerna.
- Större muskler behöver mer socker vilket minskar blodsockernivån.
- Dina muskler förvarar socker i depåer. Dessa fylls upp till en viss gräns. Träning bränner dessa och fyller på med socker från blodet.
Din kropp
- Motion är bra mot stress. Stress har visat sig påverka dina socker nivåer negativt.
- Motion sänker blodsockernivåerna (räkna med 48 timmar). Kom bara ihåg att på kort sikt kan de skjuta i höjden.
- Träning kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Då träning leder till större muskler och muskler är mer känsliga för insulin så används insulinet i din kropp bättre.
Den här listan kommer från Diabetesförbundet. Lider du av diabetes är det en fantastisk källa för att lära dig mer om sjukdomen och få stöd! Du hittar sidan här: Diabetesförbundet
Hur ska du träna?
Träning diabetes kan förebyggas och lindras av bör vara väl anpassad till den som tränar. Det betyder i grund och botten flera saker. Eftersom det är viktigt att träna regelbundet gäller det att syssla med en träningsform som du trivs med. Det kan vara hårdare träning på gym såväl som promenader ensam eller med en partner varje dag.
Tänk på att det är viktigt att komma igång med träning på rätt sätt. Även om du känner att du har orken och kraften kan det vara klokt att dra igång på en lägre nivå. Om du är otränad finns det risk för skador och för att du tappar lusten för träningen om du går på för hårt från start.
Träning vid diabetes bör också anpassas i enlighet med dina specifika behov. Diabetes 2 träning kan se lite annorlunda ut jämfört med träning vid diabetes typ 1. Det är smart att få hjälp av en personlig tränare med god kunskap och erfarenhet av träning och diabetes.
Med tanke på insulinbehandlingar
Om du får insulinbehandlingar så behövs det lite extra eftertanke både vad gäller kost och träning. Typ 1 diabetes träning måste ofta ta hänsyn till detta eftersom typ 1 behandlas med insulin. Men även du som har typ 2 diabetes kanvara insulinbehandlad och detsamma gäller för dig som är det.
Det du vill undvika är alltför stora svängningar i blodsockret. Det betyder att du kanske måste dra ner på intaget av insulin inför träning. Dessutom kan det vara klokt att bli bättre medveten om hur dina värden ser ut innan du tränar och efter. Detta för att bättre anpassa insulinbehandling då du tränar.
Går det att bota diabetes med kost och träning?
I och med att man inte kan bli frisk från diabetes typ 1 så kan vi inte säga att du med träning kan bota diabetes. Detsamma gäller egentligen också för diabetes typ 2 då sjukdomen väl har utvecklats. Men här måste vi komma ihåg att det går att förebygga mot diabetes typ 2 genom att träna och på så vis hålla vikten i schack.
Det forskas i botemedel mot diabetes och man ser bland annat på möjligheten att transplantera friska insulinproducerande celler. Dessutom försöker man komma fram till vad som skulle kunna bromsa och stoppa de autoimmuna processer som får cellerna att sluta bilda insulin.
Fast vad gäller träning och diabetes typ 1 så handlar det i första hand om att öka livskvalitet och att få en bättre grundhälsa att stå på. Vad gäller typ 2 så kan träningen vara något som gör att du kan minska på medicinering och som sagt att du inte utvecklar sjukdomen då du minskar på riskfaktorerna.
Hur ska du träna med diabetes?
Det är viktigt att träna både kondition och styrka med diabetes. Men tänk på att du bör rådgöra med din läkare innan du drar igång med en ny form av träning. Rådet rent allmänt är att träna någon form av konditionsträning minst en halvtimme, tre gånger per vecka. Detta bör också kombineras med korrekt styrketräning.
Om du har diabetes eller känner att du ligger i riskgruppen för att utveckla diabetes typ 2 är det bra att diskutera bästa möjliga träning med en kunnig person som kan hjälpa dig. Viktigt att komma ihåg är regelbundenheten. Det gäller att fortsätta med träningen för att den ska ge effekt. Då är det förstås också väldigt viktigt att du lägger dig på en nivå som du orkar med.
Lär dig allt om träning
Tyckte du att den här artikeln var intressant? Du vet väl att det här bara är ett smakprov på vad du får lära dig på vår PT utbildning? Ta dina träningskunskaper till nästa nivå med vår populära och moderna utbildning till personlig tränare. Oavsett om du vill jobba som PT eller bara vill ha kunskapen till att träna bättre så är det här utbildningen för dig!
Må bättre själv och få andra att må bättre på köpet!
Summering
Det går inte att bota diabetes med träning men du kan förebygga mot diabetes typ 2 och dessutom kan träningen göra att du mår bättre om du väl har drabbats av sjukdomen. Träningen kan leda till att du kan minska på medicineringen samt att du får en bättre livskvalitet som påverkar hur du upplever livet med diabetes.
Läs mer om diabetes här
Vårdguiden: https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/diabetes/
Diabetesförbundet: https://www.diabetes.se/diabetes/lar-om-diabetes/