Reflexologi utbildning

Reflexologi utbildning

Publisert: 17.03.2021 KL. 11:20
Av: pteducation

På Axelsons finns det utbildningar inom friskvård med fokus på att hjälpa människor till självläkning. En viktig disciplin inom friskvården är reflexologi eller zonterapi som det också kallas för. På Axelsons kan du ta en utbildning i zonterapi som inkluderar viktig kunskap om skolmedicin så att det blir möjligt med samarbeten och effektiva behandlingar.

För att ta en reflexologi utbildning från Axelsons måste du först ta deras introduktionskurs. Den är kort och mycket intressant. Innan vi ser närmre på Axelsons reflexologi kurs och utbildning ska vi kika lite närmre på vad zonterapi är och hur du kan jobba med denna typ av friskvård.

vad är reflexologi - vad är zonterapi

Vad är reflexologi?

Det finns bevis på att reflexologi har flera tusen år på nacken. Kunskapen om hur kroppen kan balanseras och hjälpas till självläkning med hjälp av tryck på olika punkter är inget nytt. Idag vet vi till exempel att Nordamerikas ursprungsbefolkning använda sig av zonterapi.

Men när vi ser på en modern reflexologi utbildning så är det inte samma sak som den uråldriga teknik som finns nerskriven i fornlämningar. Det moderna systemet för zonterapi utvecklades och sammanfattades i början av 1900-talet av den amerikanske läkaren William Fitzgerald i samarbete med fysiologen Henry Head.

Tillsammans tog de fram de kartor med punkter som du säkert har sett. De sammanfattade kunskapen om hur olika punkter på kroppen hänger ihop med andra delar av kroppen. Det var inte bara i USA som läkare och fysiologer började jobba med detta antika system i modern tappning.

I Europa har personer som Hanne Marquart och Inge Dougan haft stor betydelse för spridning av kunskap om zonterapi.

Med en zonterapi kurs lär du dig att:

 • Lokalisera problem
 • Åtgärda problem
 • Förebygga mot problem

En vanlig behandling börjar med en mjukare uppvärmning som följs av lite mer kraftfullt tryck. Man trycker mot specifika punkter för att få den önskade effekten. Zonterapi för fötter är vanligt och likaså viss reflexologi i ansikte och på öronen.

Men med en zonterapi utbildning kan du lära dig att behandla hela kroppen med denna teknik, Det finns varianter där man avslutar med fotmassage och tryck på avslappningspunkter på fötterna.

vad är zonterapi bra för

Hur kan du hjälpa andra efter en utbildning i zonterapi?

När du har utbildat dig till reflexolog så kan du hjälpa människor med fysiska såväl som psykiska problem. Metoden är känd för att kunna behandla besvär som:

 • Huvudvärk
 • Ledvärk
 • Muskelvärk
 • Problem med inre organ
 • Problem med magen
 • Stress
 • Ångest

Som reflexolog är ditt jobb att försöka balansera kroppssystemen. Det här leder till en avslappning som är mycket djup och som kan vara en stor hjälp för att kroppen ska kunna återhämta sig och läkas på egen hand.

När kroppen kan verka mer effektivt för sin egen läkning så försvinner symtom som har varit så besvärande. Det betyder att du kan åtgärda många olika typer av problem. Med en bra zonterapi utbildning så lär du dig hur du ska jobba för att nå önskade mål.

Du lär dig också att jobba på ett sätt som säkrar att den som får behandlingen inte kan skadas på något vis.

Låt oss ta en titt på den zonterapi utbildning Malmö, Linköping, Umeå och Staffanstorp kan erbjuda dig via Axelsons!

zonterapi kurs reflexologi

Zonterapi introduktionskurs

På Axelsons börjar det med en introduktionskurs som är obligatorisk för den som vill ta deras utbildning i zonterapi på distans eller på skolan. Grundkursen är tre dagar lång och den ger dig grunderna.

Under kursen kan du testa på din familj eller vänner. Med grunderna går det att se effekt på lite enklare besvär. Det här är en utmärkt reflexologi kurs för dig som vill testa hur det är att jobba som zonterapeut såväl som för dig som vet att du vill ta yrkesutbildningen.

Med en zonterapi kurs på distans är det möjligt att lära sig grunderna för fot-reflexologi. Du får veta hur du kan trycka lätt på punkter på fötterna för att skapa balans i den del av kroppen som punkterna motsvarar. Du lär dig också särskild massage som också verkar balanserande för kroppen.

Grundkursen på 3 dagar visar dig hur du kan behandla bekymmer som:

 • Huvudvärk
 • Magont
 • Muskelvärk
 • Ledvärk

Du blir förstås inte expert på detta med testa-på-kursen. Men den är tillräcklig för att du ska kunna göra dig en uppfattning om vad det handlar om. Efter avslutad grundkurs kan du bestämma dig för om du vill gå vidare med en genomfattande zonterapi utbildning på distans eller direkt på skolan.

Viktigt – Om du bestämmer dig för att utbilda dig med Axelsons zonterapi utbildning kan du dra av kostnaden för första kursen från kostnaden för den kompletta utbildningen. Detta sker via en unik snabbhetspremie som gäller ett år från det att du tar introduktionskursen.

Om du söker efter zonterapi utbildning i Staffanstorp så ska du veta att Axelsons inte bara finns i Stockholm. Du kan hitta kurserna på flera håll i landet och med möjligheten för utbildning på distans så är det här ett alternativ oavsett om du är på jakt efter zonterapi utbildning Linköping kan erbjuda eller zonterapi utbildning i Umeå!

zonterapi utbildning Stockholm

Reflexologi utbildning

Om du vill ta själva yrkesutbildningen så kan du göra det med Axelsons övergripande zonterapi kurs. I Sverige kallas ju behandlingsformen för zonterapi men i resten av världen är det vanligt att man säger reflexologi. Det är samma terapi som menas med de två orden!

Vad får du lära dig med yrkesutbildningen i reflexologi?

Axelsons har utformat en längre reflexologi utbildning som lär dig hur du kan hjälpa dina kunders kroppars självläkningssystem. Metoden med tryck och massage är lika väl anpassad till kroniska besvär som akuta problem.

Vi har ju också nämnt att den även verkar förebyggande. Därmed finns det många applikationsområden. Under utbildningen kommer det att bli tydligt för dig hur du helst vill jobba. Kanske vill du ha med zonterapi som en extra sträng på din lyra för att erbjuda dina kunder en bredd av terapier. Eller så känner du att du vill jobba uteslutande med zonterapi som din specialitet.

Du kommer att känna dig trygg i din arbetsroll

Framförallt kommer du med Axelsons reflexologi utbildning att känna dig trygg i din yrkesroll. Du lär dig zonterapi som är baserad på kartan som används över hela världen. Därmed blir din kunskap gångbar i Sverige och i resten av världen.

Utbildningen består av teori såväl som praktik. Du kommer utöver zonterapi på fötterna att lära dig mer om:

 • Kinesisk medicin
 • Öron-akupunktur
 • Medicinsk ansiktsmassage
 • Meditativ zonterapi
 • Sjukdomslära
 • Foten och handens zoner
 • Fotens anatomi
 • Grundmedicin
 • Chakrabalansering med zonterapi
 • Irisdiagnostik
 • Ansikte-zonterapi
 • Näringslära
 • Lära om örter

Stor fokus ligger på alternativ medicin men det finns också viktiga inslag av skolmedicin eftersom man på Axelsons ser att det här är viktigt. Skolmedicinen har under senare år blivit alltmer medveten om hur terapier som massage kan vara en hjälp så det behövs personer som har en övergripande kunskap.

Upplägget på utbildningen

Du kommer att lägga cirka 255 studietimmar på skolan och sedan blir det en hel del egenstudier. Det är korrekt att säga att det är minst lika många timmar på fritiden som gäller. Du kommer att få jobba med hembehandlingar och lära dig grundmedicin såväl som zonterapi teori och historia.

När du har genomgått zonterapi utbildning på Axelsons får du ett diplom som zonterapeut och reflexolog. Det här är i grund och botten en kvalitetsgaranti för idag är det välkänt att utbildningar från Axelsons är genomgripande och yrkesmässiga.

Framförallt betyder det här diplomet att du har fått en utbildning som ger dig den trygghet du behöver för att gå vidare och jobba professionellt med behandlingar. Du kan jobba som zonterapeut i egen regi eller ta anställning.

Krävs det några förkunskaper för att ta zonterapi utbildning hos Axelsons?

Du ska ha genomfört en gymnasieutbildning eller vara minst 20 år med 2 års arbetslivserfarenhet för att kunna studera zonterapi på Axelsons. Och så ska du ju ta grundkursen först men den kommer att räknas in vad gäller pris om du väljer att gå vidare med hela utbildningen till reflexolog.

utbilda dig zonterapi Axelsons

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se