Hälsocoach utbildning

Hälsocoach utbildning

Publisert: 28.09.2020 KL. 08:45
Av: pteducation

Om du vill vara med och förändra livet för andra människor till det bättre så kanske du borde utbilda dig till hälsocoach. I varje fall om du har ett stort och brett intresse av kost, träning och olika typer av terapier som kan verka stressreducerande. En hälsocoach utbildning kan vara kort eller bestå av många olika kurser som tillsammans ger dig en bred kunskap kring ämnet hälsa.

Om du är intresserad i en hälsocoach utbildning är du på rätt plats. I den här artikeln berättar vi mer om yrket och vad du kommer få lära dig på en hälsocoach utbildning. Om du är osäker på vilken utbildning du ska välja kan vi varmt rekommendera Axelsons utbildning till hälsocoach som nyligen bytte namn till Wellnesscoach. Det är en unik utbildning från Nordens äldsta friskvårdsskola där du själv kan välja vilka delkurser du vill gå. Du kan läsa mer om utbildningen här: hälsocoach utbildning.

hälsocoach utbildning

Vad är en hälsocoach?

En hälsocoach är i grund och botten en person som hjälper andra att ändra sin livsstil. När du vill förändra ditt liv kan du ha många fina idéer för detta. Även om du lyckas skapa en plan för hur du ska börja träna, äta annorlunda och stressa av så kan det bli svårt att klara detta själv.

En hälsocoachs uppgift är att finnas där med kunskapen och stödet. Med coachen går det att skapa en hållbar plan och sedan hålla sig till denna. Detta kan liknas vid en personlig tränare men en hälsocoach är inte bara duktig på att stötta för mer fysisk träning av rätt slag utan är en expert kring det breda ämnet hälsa.

Dessutom är det viktigt att förstå att det går att ha olika inriktning som coach för hälsa. En certifierad hälsocoach kan mycket väl ha en mängd olika specialiteter. Den som har ett brinnande intresse för en viss typ av friskvård kan med utbildning till hälsocoach lära sig ännu mer och förstå hur kunskapen kan göra livet bättre för andra.

En bra hälsocoach är:

 • Intresserad av fysisk och mental hälsa
 • Villig att hjälpa andra som också vill förändra sina liv
 • Duktig på att motivera
 • Villig att utvecklas och lära sig mer om olika vägar till hälsa
 • Lyhörd för varje individs behov även då hälsocoaching ges i grupp

Vad innebär en holistisk hälsocoach utbildning?

En holistisk hälsocoach utbildning ser på helheten. Med holism menas att man inte bara ser på en aspekt då målet är hälsa och välbefinnande. För att hjälpa andra människor att må bättre så kommer det att krävas 3 huvudmoment:

 1. Fysisk aktivitet
 2. God kost
 3. Avstressning

De här tre momenten kan delas upp i mindre grupper. Det går att få plats med mycket under varje moment.

Fysisk aktivitet

Det här kan innebära träning på gym såväl som promenader eller kanske dans. Varje individ är unik och den som tar jobb som hälsocoach måste se helheten. Det gäller att hitta den fysiska aktiviteten som drivs av ett intresse.

Dessutom kan fysisk aktivitet gå samman med den tredje punkten om avstressning. Både för att mer rörelse har en avstressande effekt och för att man kan skapa sociala sammanhang med träning i grupp. En holistic hälsocoach utbildning ser de unika punkterna såväl som deras sammanhang tillsammans. Det handlar om en helhetssyn som förbättrar insatsen och snabbare ger de resultat som coachingen är tänkt att ge.

God kost

Som holistisk hälsocoach så måste du också vara väl insatt i hur kosten kan påverka vår livskvalitet. Kost hänger för många ihop med det mentala. Det kan handla om saker som matberoende såväl som tidigare erfarenheter av att lyckas mer eller mindre väl med dieter.

Som hälsocoach är din uppgift att hjälpa personer till den kost som kommer att passa dem allra bäst. Det betyder inte att du kommer att lära andra att äta eller inte äta som du själv gör. Det är snarare frågan om att förstå olika förhållningssätt och hur kosten kan bidra med mer energi då det behövs eller kanske med snabbare fettförbränning då det är önskvärt.

Då du ska läsa till hälsocoach kommer kunskap om kost och olika dieter att vara väldigt viktigt. Frågan om maten kommer alltid upp i samband med att man talar om livsstilsförändringar för att få mer hälsa och energi i livet.

Avstressning

Den utbildning hälsocoach tar har också med någon form av kurs för avstressning. Det finns idag ett mycket stort behov av att dra ner på stressen. Det är få som inte drabbas dagligen av stress som till sist kan leda till kroniska hälsoproblem.

Det går att dra ner på stressen via träningen men också med övningar som till exempel mindfulness som kan användas fritt i vardagen. Varje hälsocoach har sina egna favoritmetoder för att hjälpa kunder med avslappning men det är viktigt att under en utbildning få tillgång till flera olika verktyg att jobba med.

Ta hälsocoach utbildning på distans

En stor fördel med en bra hälsocoach utbildning är att många delar kan klaras av på distans. Om du är intresserad av en hälsocoach utbildning Stockholm har så kanske du inte kan komma varje dag för att du bor för långt bort från staden. Då kan det fungera perfekt med en utbildning hälsocoach på distans.

Samma sak gäller om du ser att det finns en unik hälsocoach utbildning i en mindre stad långt från dig. Du kan till exempel ta hälsocoach utbildning distans Skövde och andra mindre svenska städer har. Mycket praktiskt och bra för dig som behöver hinna med mer än utbildningen till coach för hälsa.

Det kan förstås vara så att vissa delar av den utbildning hälsocoach behöver måste fås på plats. Om du till exempel ska lära dig akupunktur som en del av dina verktyg så är det lite svårt att klara av detta online på en dator eller med mobiltelefon.

Men det går ju att anpassa det hela så att du klarar av vissa bitar på distans och sedan kommer till utbildningens centrum för några dagars intensivkurs. Det finns också intensiva hälsocoach utbildningar som du kan ta på en helg eller kanske under några semesterdagar mitt i veckan.

Så visst kan du utbilda dig till hälsocoach online. I varje fall delvis!

Vad kostar det att utbilda sig till hälsocoach?

Om du tar en hälsocoach utbildning folkhögskola erbjuder kanske du kan få bidrag för den. Det finns hälsocoach utbildning CSN stöder men frågan är alltid vilken kvalitet du får på kursen. Betänk att det diplom du får för din utbildning kan påverka hur väl det går därefter.

Ibland kan det vara värt att investera i en riktigt bra utbildning som fungerar som referens i sig. Den kan leda till att du lyckas mycket bättre om du till exempel tänkt följa utbildningen med att öppna en egen praktik eller frilansa på större kliniker där det finns behov av dina specialiteter.

Din hälsocoach lön styrs av flera saker. Det kan finnas fördelar med att börja jobba som anställd för att på så vis komma in i jobbet. Men ett hälsocoach jobb kan också upplevas som roligare då du själv styr över upplägget vilket du kan göra om du driver din egen verksamhet.

Hur är det att jobba som hälsocoach?

Jobbet som hälsocoach är givande. Detta oavsett om du startar din egen praktik eller jobbar som anställd. Det här handlar ju om att vara med och lyfta andra. När personer vänder sig till dig för att få hjälp med att förändra sina liv kan du ha ett fantastiskt inflytande till det bättre.

Det är viktigt att tänka på att jobbet som hälsocoach också kan vara väldigt krävande. Samtidigt som det är roligt att jobba med något som engagerar så kan detta också bitvis upplevas som slitigt. Det är viktigt att du som är hälsocoach kommer ihåg att ta hand om din egen livsstil så att du orkar med att ge till de som lejer dig för att må bättre.

Finns det hälsocoach lediga jobb att tillgå?

I och med att det finns ett så stort behov av att förändra livsstilen så finns det också en hel del uppdrag för den som vill jobba som hälsocoach. Det kan ju handla om att hjälpa människor med att:

 • Gå ner i vikt
 • Sluta röka
 • Börja träna
 • Fortsätta träna
 • Prestera mer på jobbet
 • Ändra kosten
 • Bli av med stress och nedstämdhet

Du kan jobba med personer direkt och skapa planer och scheman. Du kan leda grupper och du kan påverka genom att ge föreläsningar eller sprida information online. Därmed finns det gott om infallsvinklar och många möjliga jobb för dig som tar en hälsocoach utbildning. Utvecklingsmöjligheterna är stora och det går bra att jobba som frilans för företag som behöver stödet en hälsocoach kan ge.

Hälsocoacher kan också behövas av sjukhus, kommuner, skolor och träningsanläggningar där man erbjuder sina kunder mer än möjligheten att må bättre med träning.

hälsocoach utbildning

Vill du ha en bred och samtidigt unik kompetens kan du utbilda dig till hälsocoach på Axelsons Institute. Utbildningen har nyligen bytt namn till Wellness coach och är en modern utbildning bestående av flera kurser som ger dig en unik kompetens utifrån dina egna intressen. På så sätt ligger utbildningen i framkant och ger dig en fördel framför andra i arbetslivet. Du kan bland annat själv bestämma hur många kurser du vill gå och bygga på din kompetens hur du vill. Läs mer om Axelsons utbildning till Wellness coach här: Wellness Coach

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se