Är massage bra för din träning?

Är massage bra för din träning?

Publisert: 19.10.2021 KL. 12:20
Av: pteducation

Inför och efter träning kan du välja att massera din kropp för att må bättre. Idag används massagen inte bara i avslappnande syfte. Den anses verka läkande både för psyke och fysik. Men är massage bra för din träning?

I den här artikeln kommer vi utforska massage och hur det påverkar din träning. Du kommer bland annat kunna läsa om:

  • Vilka fördelar som finns
  • Massage och träningsvärk
  • Hur massage kan förebygga skador

Vi ska börja med att ta en titt på några av de fördelar som finns med massage och som kan påverka din träning på ett gott sätt. Därefter kikar vi lite på hur massagen kan verka för bättre resultat under tävling samt hur du kan ordna med massagen då du kanske inte har råd med privat massör på gymmet.

Fördelar med massage

Fördelar med massage

Att en massage kan dra ner på känslor av stress och ångest är ingen hemlighet. Det vet ju alla att spända axlar sjunker ner och slappnar av när någon knådar dem lite. En av de främsta fördelarna med massage är just att den har en så avslappnande effekt på oss.

När vi slappnar av är det mycket bra för kroppen. Det här är något som kan vara bra både inför träning och när du är klar med ett pass. Andra spännande fördelar med massage som du kanske inte kände till är:

Du får snabbare återhämtning

När du dividerar om hur många set och reps du ska köra inser du snabbt att du måste få en effektiv återhämtning för att kunna bygga på mer fler repetitioner och ta din träning till nästa steg. Massagen kan vara ett sätt att lyckas med detta lite snabbare.

Det är nämligen så att massagen påskyndar återhämtningen genom att minska träningsvärk och ökar flexibiliteten vilken kan hjälpa i återhämtningen. Samtidigt stimuleras blodcirkulationen och så får den dina muskler att slappna av. Det här är ju också något som känns mycket bra och som kan ge dig en känsla av vila och belöning så att du sedan orkar mycket mer.

Vi återkommer dock till massage och återhämtning lite längre ner i artikeln då det finns lite delade meningar kring ämnet. Men mer om det strax.

Tips! Missa inte vår artikel hur många reps du ska träna.

Ökad blodcirkulation är bra för hela kroppen

Det där med att massage stimulerar en ökad blodcirkulation är en nyckelfaktor att beakta. När du får en förbättrad blodcirkulation är det mycket som händer i din kropp. Du får bättre syresättning av hela kroppen och det är bra för allt från dina lungor till dina muskler.

När kroppens olika muskelgrupper förses med syre på ett effektivt sätt kan det bli så att du klarar lite mer. Du kanske känner att du kan pusha lite mer när du kör din styrketräning och det är klart att det kan få betydelse för dina samlade träningsresultat.

Det finns de som menar att de med regelbunden massage i samband med träningen upplever att de klarar mer. De kan träna längre och kanske också lite mer intensivt. Om det bara är en mental effekt eller faktiskt resultatet av bättre syresättning kan vara svårt att bevisa. Men att det fungerar tycks många ändå hålla med om.

Hantera träningsvärken med massage

Det här är en punkt som du bör se lite närmre på. Det finns lite olika syn på hur man med massage kan motverka träningsvärk. När du kör ett hårt pass kan du avsluta med att massera de muskelgrupper som du har utsatt för det hårda arbetet. En del studer menar att det kan dra ner risken för träningsvärk t.ex denna studie som menar att massage kan dra ner på risken för träningsvärk med upp till 30%. Andra säger att det inte alls fungerar.

Men något som många ändå är eniga om är att massagen kan ha en lindrande effekt på träningsvärken. Detta eftersom du lossar upp musklerna och slappnar av. Det gör att du kan uppleva att det känns lite lättare. Detta särskilt om du fortsätter att massera när du upplever att det är ömt i musklerna som du tränat extra hårt med.

Färre skador med bättre rörlighet

När vi är stela och upplever en minskad flexibilitet finns risken för att detta leder till skador. För dig som tränar mycket är det givetvis viktigt att förebygga mot skador. Om du skadar dig kan du ju förlora så många viktiga träningspass i väntan på att skadan ska läka.

När du masserar kroppen regelbundet i samband med träning kan det vara så att du ökar din rörlighet. Det kan därmed ses som ett sätt att förebygga skador på. Men det gäller förstås att massera på rätt sätt och att kombinera detta med viktig stretching.

Kan få dig att uppleva mindre smärta

Massage kan få oss att uppleva mindre smärta. Detta så pass att man numera på sjukhus runt om i världen erbjuder massage som en metod för smärtlindring vid sida om medicinska preparat. Om du lider av stelhet och känner smärta i leder och muskler kan det alltså vara smart att försöka lindra ömheten med hjälp av rätt typ av sportmassage för dig.

Starkare immunförsvar är också något att beakta

Det finns studier som tyder på att massage faktiskt kan vara bra för ditt immunförsvar. Det är givetvis något som kan få betydelse för din träning. Om du slipper bli sjuk ofta under förkylningstider så kan du ju fortsätta att träna som vanligt och jobba mot dina mål. Ett starkare immunförsvar kan vara en mycket viktig effekt av att få regelbunden massage.

Massage kan ge dig bättre humör

Det här behöver vi knappast studier för att bevisa. När du får massage kan du bli på fantastiskt humör. Du minskar risken för ångest såväl som för depression. Gott humör är något som påverkar träningen på ett positivt sätt. Du kanske till och med tränar mer och intensivare tack vare att du känner dig så positivt.

Om du tvärtemot har dåligt humör kanske det leder till att hoppar över träningspass för att du helt enkelt inte har lust att träna. Så visst kan vi se att massagen kan få stor betydelse för din träning helt enkelt för att lusten att träna kan öka till följd av den.

Är massage bra för din träning?

Ovan har du kunnat läsa om fördelar med massage som kan hjälpa dig som tränar. Med det sagt är det viktigt att du ska veta att det finns studier som vissar att massage inte hjälper med t.ex muskeltillväxt vilket vissa påstår. Det råder även lite delade meningar om hur effektiv massage är för återhämtning i stort. Det är strider lite mot det du kunde läsa ovan där vi nämnde att massage ökade flexibiliteten och minskade träningsvärk vilket ledde till bättre återhämtning.

Men som du kan läsa i vår artikel om träningsvärk finns det delade meningar varför vi får träningsvärk. Det ska dock sägas att det i dagsläget inte finns något som pekar på att det vore skadligt att träna med träningsvärk. Något som många dessutom blir förvånade över är att prestationen inte påverkas nämvärt även om det kan vara lite jobbigt att träna med smärtan.

Varför berättar vi det här?

Jo, för att om träningsvärk inte påverkar prestationen och det inte är skadligt att träna med träningsvärk kan man argumentera att massage som lindrar träningsvärk egentligen inte hjälper med återhämtningen. Med det sagt kan vi även argumentera för motsatsen. Du som haft träningsvärk kan säkert hålla med om att det är lättare att träna utan värken. Det skulle betyda att en massage som får bort en del av träningsvärken faktiskt hjälper dig att återhämta dig och gör det "lättare" i alla fall psykologiskt att träna vilket i sig är en form av återhämtning

För att disskussionen ska mynna ut i något mer konkret kan vi säga att överlag så är massage bra för din träning och välmående. Det kan hjälpa stärka ditt immunförsvar, hjälpa mot smärta, träningsvärk, ge dig bättre rörlighet med mindre skador och öka blodcirkulationen i kroppen. Dessutom kan massage eventuellt hjälpa dig att återhämta dig bättre. Med andra ord finns det mycket som massage gör som kan hjälpa dig som tränar. 

Är det viktigt med massage inför tävling?

Det här är en viktig fråga som faktiskt inte får ett så självklart svar. Länge trodde man att massage inför träning för att minska problem med träningsvärk var den bästa vägen att gå. Dessutom tycktes det självklart att massagen också kunde förbättra resultat av tävlingar. Men idag går åsikterna om detta isär.

Det finns idrottsmän som presterar bättre i tävlingssammanhang efter massage. Men det finns också de som precis tvärtom presterar sämre då de först blir masserade. På grund av detta är det viktigt att varje person lär sig mer om den egna fysiken och hur kroppen reagerar på massage.

Det kan till exempel vara klokt att testa med massage inför mindre tävlingar för att jämföra resultat och utvärdera. Den som inser att sportmassagen faktiskt ger en fördel kan ju fortsätta med detta inför större evenemang där det övertag som ges mentalt och fysiskt kan få stor betydelse.

Hur kan du få regelbunden massage?

Om du skulle kunna få massage flera gånger per vecka av en massageterapeut skulle det vara bra. Men så ser ju livet inte ut för de flesta. För de flesta av oss blir professionell massage så ofta för dyrt att få men det betyder inte att du inte kan lösa problemet på andra sätt.

Det finns tillexempel massagebollar, massagekuddar och massagedynor som är gjorda för att komma åt alla delar av din kropp. Ett mindre massageverktyg är inte svårt att få med till träningen i träningsväskan. Med det kan du även be vänner om att få hjälp med delar av kroppen som kan vara lite svårare att komma åt som på ryggen och baksidan av låren.

Utbilda dig till PT och Massör här

Ett annat tips är att fördjupa dig i massage genom att gå en utbildning. Vi kan rekommendera att du testar en kort kurs som du kan göra på nätet eller under en helg för att lära dig massagens grunder. Axelsons Institute som är Nordens äldsta friskvårdskola och som populariserade den svenska massagen erbjuder tre olika prisvärda kurser för dig som vill lära dig grunden i massageteknik:

För dig som utbildar sig till PT hos oss kan du dessutom välja att vidareutbilda dig till friskvårdsmassör! Läs mer om vår PT utbildning och du även läsa hur du blir PT och Friskvårdsmassör på en gång här.

Summering

Massage och träning är två saker som går hand i hand. Med regelbunden massage kan du förbättra dina träningsresultat och framförallt kan du få en positivare upplevelse av din träning. Idag kan du sköta en hel del av massagen på egen hand med smarta massageverktyg som på ett professionellt sätt bidrar till att du slappnar av och får förbättrad blodcirkulation i hela kroppen.

Det händer massor hos oss, anmäl dig för våra utskick här.

Vi skickar regelbundet ut nyhetsbrev med erbjudanden, intressanta artiklar med tränings- och hälsotips samt nyheter i våra utbildningar.

EHFA
Utbildningen är godkänd av EuropeActive Standards (fd EHFA).
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Den här utbildningen är godkänd för medlemskap i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund, branschens största förbund i Sverige. Se kroppsterapeuterna.se
Kroppsterapeuternas Yrkesförbund
Axelsons PT Education är ackrediterad för den nationella PT-licensen Frisk. Läs mer på www.ptlicens.se